Tuesday, 3 December 2013

Sunnah Nabi Muhammad S.A.W Dalam Tidur

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua tetamu yang sudi singgah kat blog ni (^_^)..
Harap semua berada dalam keadaa sihat seadanya..



InsyaAllah, kali ni saya akan bawakan anda dengan sajian rohani..cehhhh..
Tadi sy ada trbaca satu buku dimana dlm buku tue
ada menekankan sunnah yg boleh kita ikuti 
sama ada sebelum, semasa ataupun selepas kita tidur..

Antara sunnah yang boleh kita semua ikuti ialah:

1) Sebelum dan selepas tidur, BACALAH DOA tidur 
kerana harga yang Allah tawarkan adalah syurga.

2) JANGAN sesekali tidur dengan kaki menghadap ke arah kiblat
kerana itu adalah kedudukan orang yang telah mati.

3) Barang siapa yang MEMBACA TASBIH FATIMAH, sekiranya
dia mati pada malam itu, dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu tasbih fatimah?
Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali dan Allahuakhbar 33 kali.

4) BACALAH SURAH EMPAT QUL kemudian tiup ke tapak tangan
dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5) BERNIATLAH untuk bangun mendirikan solat tahajjud. Sekiranya tidak
terjaga, Allah S.W.T akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam.

6) AMBIL WUDHUK sebelum tidur dan dirikanlah solat sunat taubat
dua rakaat.

7) MAAFKANLAH semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan
semua hutang piutang sebelum tidur. Setelah bangun tidur boleh membuka
kembali 'fail' tersebut sekiranya mahu.

8) TIDURLAH dengan mengiringkan badan ke KANAN dan tapak tangan
di bawah pipi. Itu adalah sebaik-baik posisi tidur.


Sebenarnya banyak lagi sunnah yang boleh kita amalkan. Sunnah-sunnah ini
sebenarnya sangat mudah untuk dilaksanakan. Namun ianya bergantung
kepada kita semua sama ada mahu melakukannya ataupun tidak.

Namun sebaik-baiknya ikutlah sunnah yang telah ditinggalkan oleh
Nabi Muhammad S.A.W ini kepada kita. Dengan cara ini juga
akan mendekatkan hati kita kepada Allah. InsyaAllah..

Wallahualam (^_^)

Monday, 2 December 2013

RiDe To KeNyiR LaKE & SeKaYu WaTerFalL 18-19.10.13

Alhamdulillah..
Akhirnya perancngan untuk ride ke Tasik Kenyir menjadi kenyataan..
bukn stkat tasik knyir, malah Air Terjun Sekayu turut ditawan..haha..

Ceritanya macam ni..
Prncgn untuk ride ke tasik knyir ni mmg dah lama..
mmg dah lma giler postpone..
bila nk ride, ade2 jer pkara yg mghalang..
biasa lar tue.. LIFE kan..

So bila ada peluang ni..
sy da decide untuk ride jgk ke tasik knyir..
wlaupun time ni musim hujn turun..
RIDER TETAP RIDE..haha..

So bila dA set time and date..
kitaorg pun brtolk..
kami bertiga jer..
| +Arif AirfAce +Rosahdan Aziz +Nazmi Isa  |

The journey is now begun..


Masa atas bot menuju ke Pulau Herba..

Best..best..

Perit masa + teruja..hehe..

Ni gmbar Pulau Herba.. Tgh ada construction kt tepi pulau..

Dah nak sampai kt Pulau Herba..
Pulau ni di panggil Pulau Herba sbb kt pulau ni trdpat byk herba2
sma ada yg ditanam ataupun yg smulajadi..

Tiga jenis air.. AIR TONGKAT ALI, MAHKOTA DEWA & KACIP FATIMAH..
kitaorg tk minum semua.. minum Air Tongkat Ali + Mahkota Dewa jer..hehe..
Kacip Fatimah untuk org prempuan..

Periuk yg dgunkn untuk rebus air2 tadi tue mmg trbaik r..
mmg mcm dah periuk dri zmn jurasic park lagi..hehe..

First time rasa Air Tongkat Ali + Mahkota Dewa yg pure..
Air tongkat ali bapak pahit.. Nasib baik Air Makota Dewa best jer..x rasa pape..

Peace..hehe..

Amboi rumate..nk posing jgk dia.. hahaha +Nazmi Isa 

Inilah kami.. THE RIDERS..


Lets go to Air Terjun Saok plak..

Alright captain..hahaha..

Bapak curang tangga dia.. masa naik ok ckit..
time nak turun, mcm kene merangkak jer.. x caya 
cer tgk makcik2 kt blkg tue..huhu..

Air Terjun Saok.. Best woooo..

Bergambar sbgai kenangan..

Lagi gambar..

dan bergambar lagi..

ehh brgambar jugak..ahhaaha..

amboi..pose sakan yer..haha..


Heading back to Jetty..

dan bergambar lagi..

gambar lagi dan lagi..

B4 leaving out TASIK KENYIR..

AGAIN AND AGAIN..

Lepas brgmbar kat Pintu Gerbang Tasik Kenyir ni..
kitaorg x decide lg sbenarnya nk g tak Air Terjun Sekayu tue..
so time tgh ride keluar msih2 dlm dua lagii..

tapi bila dan smpai kt simpang tiga..
kitaorg baru mula nk dcide..
KE KIRI = BALIK MAKTAB
KE KANAN = AIR TERJUN SEKAYU..
lailailai.pilih2..hehe..

Akhirnya kami sebulat suara..
Yeahhh..Lets ride to Sekayu Waterfall..
Vrooommm.. Vrooommmm..

Prjalanan dari Tasik Kenyir ke Air Terjun Sekayu
mngmbil masa sejam..
Akhirnya smpai lar kami kt Air Terjun Sekayu nih..

TADAAAAAAaa.......


 
kalau sapae2 nk info or mklumat ttg tmpat ni..
bleh brhubung dgn pihak sekayu waterfall..
nk tnya pasal bilik pun boleh..

Actually kami semua x mandi pun kat sini..
sbb ada sorg mmber kol n ckp bhya mandi kt sini..
katanya rmai yg da kene air kncing tikus..

so bg mngelakkan kjdian yg x diingini..
kamis semua pun x mndi lar air tejun sini..
kecewa gak tp tkpe..yg pnting kami semua da dtg sini..
KAN?? KAN??

Peace..Tiga buah motor.. 1 motor 1 rider
(time nk balik dah ni..)

The Riders.. Rumh kt belakang tue tmpat kitaorg mnginap..
Murah jer.. RM60 per day.. ceap ada dapur gas lagi..

Gmbr sbgai bukti kitaorg pnah smpai sini..hehe..


Yeahhhh..Last Picture b4 balik ke mktb..

Hopefully,
lpas ni akn ada lagi ride yg mcm ni..
ingtnya nk ride jauh lagi..
mgkin CAMERON HIGHLAND..haha..

See you next time 
(^_^)

Sambutan Hari Keluarga 2013

Assalamualaikum w.b.t
 dan salam sejahtera diucpkn kpd semua..

Alhamdulillah dan syukur kehadrat Illahi
kerana dgn limph dan kurnia-Nya dpt juga dianjurkan satu majlis
bagi meraikan keluarga yg bahagia iaitu keluarga
MD NOR BIN MUSA & CHE SUPIAH BT DERAMAN

Sedikit info..
Setakat tarikh sambutn hari keluarga ini, 
bilangan ahli keluarga adlh seramai 46 orang
Trmasuk Ayah, Mek, Ank2(12), Menantu dan Cucu2..
In Shaa Allah lpas ni akan lbih ramai lg (^_^)

Sambutan Hari Keluarga ini diadakan pada
Hari raya ke-2 iaitu pada 9 Ogos 2013
dan bertempat di Chalet Pantai Sri Telong, Bachok..








Mek ngn Irdina posing smbil pegang belon n pelampung


kanak2 riang ready untk pertndingan lari..


Ira dgn brsungguh lari untk dpat ni 1..hahaha..






Pertandingan rebut kerusi. Kali ni, Kak Nik mnjadi juara.. 
tahniah2..haha..


Hok laki plak, juara dia adalh Ayah Tih.. thniah jgk (^_^)


Hok ni prtndingan sengit antara Ngoh (Amir) mlwan Ulil pd pringkt akhir..
Tp syg..Ngoh hok menang..thniah jgk..


Pertandingan baling belon paling jauh.. X ingt la pulak sape pmenang..
Klau xsilap mok nik ngn ayh nik hok menang..



Prtndign isi air dlm botol..




letih kot kne ulang alik dri gigi air untk angkut air dlm tapak tgn,,
kerig dlu xtahu air,,haha..






Ayah sdg mmberi ucpan smpena hari keluarga..
Bnykan pesanan dan nsihat diberikan bagi menjaga 
hbungan dan silaturrahim antara keluarga ini..


Antara pemenang2 hok menang prmainan ptg td..












Mudah-mudahan dgn adanya majlis sbegini
diharapkn dpt mngeratkan lagi hubungan kekeluargaan dan silaturrahim
antara ahli keluarga ini. 

Semoga keluarga ini akan terus berkembang dan
sentiasa bersatu dalam semua hal serta nilai hormt mnghrmati
ttp disangjung tinggi bg mnjamin khrmonian
keluarga ini.. In Shaa Allah.. Amin..

(^_^)-(^_^)

Template by:

Free Blog Templates